Σούπα με κόκκινες φακές
Μοιάζει με σούπα κολοκύθας, αλλά είναι σούπα από κόκκινες φακές!
Δοκιμάσαμε τις φακές αλλιώς και ετοιμάσαμε μια υπέροχη και ιδιαίτερη σούπα! Εντυπωσιάζει τόσο στο χρώμα όσο και στη γεύση! Αξίζει να τη δοκιμάσετε ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Αυτή η θρεπτική και χορταστική σούπα μπορεί να αποτελέσει ορεκτικό αλλά και κυρίως γεύμα, ανάλογα την ποσότητα που θα επιλέξετε.
Υπολογίστε 5 μερίδες στη συνταγή.
Θα χρειαστείτε:
Εκτέλεση:
✅ Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, αλέθουμε στον πολυκόφτη μια ποσότητα ή την περνάμε από το χειροκίνητο μύλο των λαχανικών... και καλή απόλαυση!
Δοκιμάσαμε τις φακές αλλιώς και ετοιμάσαμε μια υπέροχη και ιδιαίτερη σούπα! Εντυπωσιάζει τόσο στο χρώμα όσο και στη γεύση! Αξίζει να τη δοκιμάσετε ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Αυτή η θρεπτική και χορταστική σούπα μπορεί να αποτελέσει ορεκτικό αλλά και κυρίως γεύμα, ανάλογα την ποσότητα που θα επιλέξετε.
Υπολογίστε 5 μερίδες στη συνταγή.
Θα χρειαστείτε:
- 500 γρ κόκκινες φακές
- 300 γρ ξερά κρεμμύδια, καρέ
- 300 γρ καρότα, καρέ
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1 κ.γ. pul biber
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 2,5 φλιτζάνια νερό ή ζωμό
Εκτέλεση:
- Απλώνουμε τις φακές σε επίπεδη επιφάνεια και τις ξεδιαλέγουμε
- Τις βάζουμε σε λεκάνη και καλύπτουμε με νερό
- Τρίβουμε απαλά με τα χέρια μας για να τις πλύνουμε και αδειάζουμε το θολό νερό
- Επαναλαμβάνουμε 3 - 4 φορές
- Βάζουμε τις πλυμμένες φακές σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει κατά 2 εκ. και φέρνουμε σε πλήρη βρασμό για 10 λεπτά
- Αδειάζουμε το νερό και τις φακές σε ψιλό κόσκινο και ρίχνουμε πάνω τους κρύο νερό να φύγουν οι αφροί
- Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να μαλακώσουν και να γυαλίσουν για 10 λεπτά περίπου
- Προσθέτουμε το σκόρδο, όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού
- Σωτάρουμε 2 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε τις κόκκινες φακές
- Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν (χαμηλή φωτιά) για μισή ώρα
- Με ραβδομπλέντερ αλέθουμε μια ποσότητα της σούπας μέσα στην κατσαρόλα
✅ Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, αλέθουμε στον πολυκόφτη μια ποσότητα ή την περνάμε από το χειροκίνητο μύλο των λαχανικών... και καλή απόλαυση!

Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα):
Ενέργεια: 529,0 kcal
Λιπαρά: 14,4 γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2,4 γρ
Υδατάνθρακες: 77,8 γρ
Σάκχαρα: 17,5 γρ
Φυτικές ίνες: 14,7 γρ
Πρωτεΐνες: 26,0 γρ
Αλάτι: 2,8 γρ
Ενέργεια: 529,0 kcal
Λιπαρά: 14,4 γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2,4 γρ
Υδατάνθρακες: 77,8 γρ
Σάκχαρα: 17,5 γρ
Φυτικές ίνες: 14,7 γρ
Πρωτεΐνες: 26,0 γρ
Αλάτι: 2,8 γρ
Athens On Your Plate
Πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε από την αγάπη για την μαγειρική και το ενδιαφέρον για δοκιμή ιδιαίτερων κουζινών και ανακάλυψη "ψαγμένων" τοποθεσιών εστίασης στην Αθήνα. Η παρουσίαση της ιδέας αυτής γίνεται μέσω της ομώνυμης σελίδας στο instagram και στο facebook, όπου μπορεί κανείς να βρει εκεί προτάσεις για φαγητό στην Αθήνα, καθώς επίσης και νόστιμες και υγιεινές συνταγές για να φτιάξει στο σπίτι του. |